· 

Travma Hatiralarim -21-

Anlatmayi ve anlattiklarinin insanlari etkilemesini cok sever. Görüstügünüz ailelerde de hep böyledir. Bu yüzden görüsmeye devam edersiniz. Hep o konusacak ve öbürküler dinleyecek, o bir tez sunacak ve öbürküler bunu onaylayacak, o nereye gidilmesi gerektigini söyleyecek ve öbürküler gidecek... vs.....vs. Hep ayni sekilde olur.
Misafir gelir ve saatllerce onun  konusmalari dinlenir, onun istedigi yönde ilerler, bundan cok mutlu olur. Ama misafir kapidan ciksin ve kapiyi kapatin hemende gerilir. Birseylerin yanlisligindan, eksikliginden, senin hatalarimdan, eksikliklerimden, yanlislarimdan konu acilir. Kapiyi kapatip geri dönünce baslarsiniz.
Bu yüzden, onun hic sakin ve anlayisli oldugunu hatirlamiyamazsiniz. Konu anlatirken ve eger konusmalar kendi istedigi yönde gidiyorsa o anlarda, sadece o anlarda gerginligi azalir.

Bu gerginligi cogu zaman aniden baslar. Bir sözle aniden parlar ve yüksek sesle kalkarak bagirir ve odadan cikar gider, öbür odadan homurdanma seslerini duyarsiniz.
Ona bir konuyu anlatmak bu yüzden cok zordur.

Bu ani sinirlenmesine karsin, sinirlerinin yatismasi günleri alir. Gün gün azalir ve dönem sonuna dogru gecmeye baslar.
O dönemde hep senden geri adim atmani ve özür dilemeni ister ve onu anladigimi belli eden ifadeler kullanmami bekler.

Bu ani gerginligi genelde senin fikir üretiyor olmandan kaynaklanir, yada onunla ilgili bir elestiri, is yeri baskisi, arabada herhangi bir sekildeki eksiklik yada bozukluk, alisveriste bir seyi unutmus olman gibi bahaneler bulur, ...  Genelde,narsist ölüm kalim meselesi gibi yapsada, bunlar hayatta kalma meseleleri degil, günlük islerdeki aksakliklar olur.

Diyelim isyerinde olan birseyden ötürü günlerdir gergin ve kizgin. Bir türlü konuyu halledemedi ve kapatamadi. O arada arabada bir sorun cikti ve fren lambasi yanmiyor. Bununla gerginligi dag gibi olur ve evde hickimsenin konusma yada soluk alma hakki yokmus gibi sadece o konuyu ve onunla ilgili olabilecek cözümler konusulmasina izin verir.
Bunun üzerine birde sen alisveriste onun istedigi birseyi unuttuysan eger, tüm stresini senden cikarir. Senim düsüncesiz, onu anlamayan, onu sevmeyen, hic ona yardim eli uzatmayan, cözüm üretemeyen biri olduguma dikkat ceker, kizacak sebep bulmus olur.
Calismadigi zamanalar,  konuyu kapatmis gözükür ve bir sakinlik hissedersiniz.  Bu, cocuklardan birinin gidecegimiz yere, onun hazirlanip cikmasiyla beraber hazir olmamayisiyla biter.
Misafirlige gidecegimizde, kendisi banyoyu saatlerce kullanir, kendini seve seve, aynada kendine övgüler yagdirarak hazirlanir ve kendisi hazir olunca herseyin ve herkesin hazir oldugunu zannederek ve hadi cikalim artik gec kaliyoruz, der.
Cocuklar ve sen, onun bu cümleyi kurup arabaya inmesi süresi icinde hazirlanmaya calisir ve onu arabada bekletmeden inersiniz. Bazende, cocuklardan biri gecikince, artik ölümlerden ölüm begen  moduna girer ve tüm stresini ondan cikarir.