Narsizm Nasil Olusur

Narsizmle ilgili yayinlanan ve banada inandirici gelen bir yazidan anladiklarimdir.
Bu makale, almanyanin ünlü bir akil hastanesinin, 2017 yilinda Narsizm le ilgili en son aciklamasidir. Bu hastanede, narsist tedavisi ve narsistlerin siddetine maruz kalanlar icin özel tedavi bölümü bulunmaktadir.
Bu makalede hastane doktorlari tarafindan, tecrübelere, bilgiye ve arastirma sonuclarina dayanarak hazirlanip yayinlamis.

Simdiye kadar ki okudugum makale ve kitaplarda, narsistlerin kendisine asik olacak kadar cok sevdiginden bahsedilirken, bu makalede, narsistlerin kendilerini sevmedikleri vurgulaniyor.
Ilginc olan baska bir sebepte, simdiye kadar ögreendigim bilgilere göre, büyük cogunluk genetik sebeplerin egitimden daha fazla oranda narsizmin olusumda etkili oldugunu söylerken, bu makalede egitimin daha fazla etkili oldugu savunuluyor. Genetik oranlari cok düsük tuttuklari icin bende anladiklarimi, genetigi söz konusu etmeden yazdim.

Bu makaleye göre narsizm; kisilik arizasi yani arizali kisiliktir.
Narsistik arizanin kökleri ailede olusur.

Narsistik kisiligin olusumundaki problem, kisisel gelisimin olmazsa olmazi, zorunlu iki temel hislerdeki arizalardir.

Bunlar; özgüven ve özsaygidir.

Özgüven, kisinin kendisini, ne kadar iyi, yada kötü algilamasina baglidir.
Özgüven cok az verildi veya az ögretildiyse; o kisi kendi hisleri, istekleri ve ihtiyaclariyla, gercek bir bag kuramaz. Gercek hisleri, istekleri ve ihtiyaclarina uyarilar, cok zayif veya hic gitmez.
Bu bagi olmayan veya zayif olan kisilerin hisleriyle ilgili, adeta bosluga uyari gönderiyor veya ot gibi yasiyor izlenimleri olur.
Normal kisiler icin bu, zavallilik ve bosluktur. Can sIkIcI ve kIsIr bir alandir.
Ama narsistte bu yüzden özgüven eksikligi olusur ve eksiklik kendisini sevemediginin kanitidir.

Kendisini sevmemesinin sebebiyse, hisleriyle olan bagin engellenmesi ve haliyle kendisine yabancilasmasidir.
Kisinin, gercekten kendisini sevebilmesi icin, kendisine güveniyor olmasi gerekmektedir.

Narsistik arizali kisiler eksikliklerini kendi icinde dengelemek icin bilincsizce gayret sarfederler. Mesela; kendisini cok büyük zannederek, yada idealize ederek. Veya savunma mekanizmalariyla, mesela; yargilamak, disa bagimli yasamak gibi.

Buda demek oluyor ki; narsist disaridan gelecek övgü ve hayranliga bagimlidir. Normal saglikli kisilere göre narsist, özgüven ve özsaygiyi sadece disardan alacagi övgü ve hayranlikla dengeleyebilir.
Özgüven ve özsaygisini dengelemek icin, kendine sahte bir devasa kimlik olusturur ve bununla sevgi, hayranlik ve övgü toplar.
Devasa büyüklükte olusturdugu sahte kisiliginin, kendisine uygun büyüklükte fantazileri olur. Bu fantazisinin gidasi olan onayi, sadece ve yalnizca cevresinden yani dis kaynaklardan alabilir.

Ailesinden böyle bir egitim alan cocuklar, zamanla sevilmek icin eyleme gecmesi gerektigi ögrenir ve kendini uyusturur. Ileriki yaslarda duygularini kapatarak zirh icine alir ve savas tanklari gibi kendisine koruma kalkani olusturur.

Narsistin gelisimini sadece hayal kirikliklari ve hüsran etkilemez. Ayni etkiyi asiri sevgi, korumaci tavir, simartmak, zorluklardan korumak ve narsistik özelliklere uzun süre fazla anlayisli olmakta, kisiliginin arizalanmasina sebep olur.

Genel olarak denilebilir ki, anne ve babalarin  cocuklar üzerindeki yanlis etkileri ve egitimleriyle kendilerine olan güvenleri, cocugun hayatinda cok büyük rol oynar. Cocugun dogal halini bozarlar.
Narsistlerin yetistigi ailede, anne ve babalar, zayif kisilikli, kendisine deger vermeyen ve dengesiz duygusalliklari olanlardir.

 


Narsizmin Sebepleri ve Risk Faktörleri


Narsismus, degisik faktörlerin etkilesimiyle olusur. En sonki arastirmalara göre, narsizim de, diger kisilik bozukluklarina göre gen faktörü daha büyük bir rol oynuyor. Ayni zamanda cevresel faktörlerinde etkisi büyük.

Cevresel Faktörler

Cogu uzmanlar, narsizmin temelinin erken bebeklik döneminde köklenmeye basladigini söylerken,  kesin kes neyin sebep oldugu tam olarak söyleyemiyorlar. Ama kesin olan ve uzmanlarinda ortaklasa söyledikleri sey ise, narsistik kisilik bozuklugunun temelini, bebekken en yakin olan kisiyle uygunsuz, saglikli olmayan bir etkilesime dayanmasi.

Narsistik kisilik bozuklugu bölümünün önde gelen arastirmacilarindan olan Otto Kernberg`e göre, duygusal soguk ve gizli gerginlik gösteren ebeveylerin cocuklarinin, kendilerini tanimlamada abartili tasvirler kullandiklarini ve aile icinde kabul edilmeyen bu cocuklarin, bundan dolayi olusan yaralarini kapatmak icin, eyleme yöneldiklerini, sevilmesi ve ödül alabilmesi icin birsey yapmasi gerektigine inandiklarini, söylüyor.

Baska bir uzman grubuda, ailesinde fazla simarik yetistirilen cocuklarin, gerceklerden uzak ve mükemmeliyetci, olduklarini söylüyorlar.

Iki egitim yöntemindede, cocukca ihtiyaclarinin dogru dozda verilmeyip, ya simartarak yada gözardi ve ihmal edilmekten dolayi olustugunu belirtiyorlar.
Cocuklarda güven ve sevgi, temel ihtiyaclardandir.
Saglikli bir egitimde, cocuklarin hayal kirikliklariyla basetmeyide ögrenmesi gerekiyor.
Hayal kirikliklariyla basetmek demek, kendisini geri cekmek ve baskasinin yerine koyabilme yetenegidir.

Narsizim ve B Kümesi Kisilik Bozukluklari -5-

Histerik Kisilik Bozuklugu

Kendisini cekici ve büyüleyici zanneder. Bu arizasindan ötürü, sürekli dikkat cekmek ister.  Asiri duygusal tepkiler verir ve kendisini etkilemek kolaydir.

-sürekli dikkat cekmeyi ister
-asiri duygusal, dikkat cekmek icin kiskirtici davranislar sergiler
-ispat edemeyecegi dramatize ettigi sabit fikirleri vardir
-baskalari onu kolayca kandirabilir
-yüzeysel ve cabuk degisen duygulari vardir
-dis görnüsüne asiri sekilde dikkatlidir
-iliskilerin kötü ve yanlis oldugu inanci vardir

-son-

 


Narsizim ve B Kümesi Kisilik Bozukluklari -4-

Borderline Kisilik Bozuklugu

Tutarsiz iliskiler kurar. Ya hep, ya hic diye düsünür. Kendisi, kisiligi ve davranislariyla baglantili olarak iticidir.

-Sevimsiz ve rizikosever davranislar sergiler, kumara düskünlük gelistirebilir
-Iliskilerinde tutarsizdir
-Degisken duygusalliklari vardir, sürekli stresli gözükür
-kendisini yaralar ve ölüme meyillidir
-terk edilmekten ve yalniz kalmaktan korkar
-kendisini hep bombos hisseder
-ani öfke nöbetleri vardir
-stresli durumlarda paranoyak gelip- gecen davranislar sergiler

Narsizim ve B Kümesi Kisilik Bozukluklari -3-

Asosyal kisilik bozuklugu 

Asosyal kisilik bozuklugunda, baskasini asagilamakta cok ustadir. Baskalarinin haklarini yok Sayar. Duyarsiz ve vicdansizdir. Baskasinin sInIrInI cigner ve haklarina tecavüz Eder. Asosyal kisilik, sosyopat ve psikopat la kisilikle beraber Anilir.

-baskalarinin ihtiyac ve hislerini yok sayar
-sürekli yalan söyler, hirsizlik yapar, gercek ismini kullanmaz,
-kanunlarla basi dertte olur
-baskalarinin hakkina müdahale eder
-gergin ve sert davranislar sergiler
-kendisinin ve cevresindekilerin güvenligini bozar
-itici davranislarda bulunur
-sorumluluk almaz
-yaptiklarindan pismanlik duymaz

Narsizimve B Kümesi Kisilik Bozukluklari -2-

Narsistik kisilik bozuklugu

Narsistlerin, her Zaman ve her yerde Kulandiklari, asiri büyüklükte  bir plani, düzeni vardir. Eksik olan duyarliligindan dolayi, fazlaca övülmeye ihtiyac duyarlar.
-bencil
-kibirli
-övünen
-fantazileri güc, Basari ve güzellik konulariyla doludur
- kendisini harika ve üstün gördügü icin, özel muamele bekler
- abartili sekilde kendini önemsediginden, derin miktarda övülmeye hasretlik ceker
- düsünceli olduklarini zannettiklerinden dolayi, baskalarinin hislerine dikkat etmezler

Narsizim ve B-Kümesi Kisilik Bozukluklari -1-



B Kümesi Kisilik Bozukluklari, amerika psikolojik derneginin kisilik bozukluklarinin teshisinin siniflandirilmasinda kullanilan,  klavuz bilgiler olarak listeledigi, zihinsel ve psikolojik istatislikler.

B Kümesi, kisilik bozukluklarinin özelliklerini tasvir etmek icin,  yüksek seviyede dramatize edilmis, öngürülemeyen ve haddinden fazla duygusal düsünce ve davranislari karekterize edinmis kisiliklerdir diye tarif eder.
Yani; duygusal düsünce ve davranisin abartili, insani olmayan seviyede, belirgin haliyle yasanmasi.

Kisilik bozuklugu olan kisilerin cogu, en azindan bir kisilik bozuklugunun daha isaret ve belirtilerini tasirlar. Teshis konulurken, asagidaki belirtilerin hepsinin kanitlanmasi gerekmemektedir.

Narsist biri, narsizim bozuklugunun yaninda, diger kisilik bozukluklarinidan birini veya hepsini, kisiliginde yansitiyordur.

B Kümesi Kisilik Bozukluklari 4 tanedir

-Narsistik Kisilik Bozuklugu
-Borderline Kisilik Bozuklugu
-Histerik Kisilik Bozuklugu
-Antisosyal Kisilik Bozuklugu

Narsistik kisilik bozuklugu

Narsistlerin, her Zaman ve her yerde Kulandiklari, asiri büyüklükte  bir plani, düzeni vardir. Eksik olan duyarliligindan dolayi, fazlaca övülmeye ihtiyac duyarlar.
-bencil
-kibirli
-övünen
-fantazileri güc, Basari ve güzellik konulariyla doludur
- kendisini harika ve üstün gördügü icin, özel muamele bekler
- abartili sekilde kendini önemsediginden, derin miktarda övülmeye hasretlik ceker
- düsünceli olduklarini zannettiklerinden dolayi, baskalarinin hislerine dikkat etmezler


Narsizim

Narsizim: Kendini begenmislik, kibirlilik, asiri duygusal ve psikolojik beklenti, doyumsuzuk, merhametsizlik,  

 

Narsistik Hastalik deyimini, Sigmud Freud, psikolojik analiz icinde aciklar.

Bu aciklamaya göre narsistik hastaligin tarifi söyledir. Yetiskin ve olumsuz olan"ben" ve "ben"in gereginden fazla ilgi, sevgi, dikkat cekme istegi ve güven arzusudur.

Inanci herhangi bir dine ait degildir, güc otorilerini ugursuz olarak degerlendirir, temel olarak gelismemis bir cocuktur, bencil ve hayalperesttir.

Narsistik Hasta, hayatini degerlendirirken; kendi "ben" algisina bagli olarak algilar ve ruhsal-duygusal olgunluga (yasina) göre degerlendirip kavrayacagi yerde, fikirlerini gelismeyen cocuklugunda "ben" ile olusturur. 

 

Freud; bebeklik caginda kalan bu karakteri daha iyi anlatmak icin; "ben" in asil beklentisinin, özleminin, anne karnindaki sivi icinde yasamak olduguna, dikkat ceker.

Cünkü orda hersey güzeldir. Hic birseyi düsünmeden sivinin icinde yüzer, beslenir, döner, oynar ve yasar.

Tembellik diyari.

Tembellik diyarindan ve Cennet bahcesinden bizde kalan hatiralardan, efsaneler ve hikayeler olusagelmis ve bunlarin farkina vardigin an elinden kayip gitmistir.

 

Narsistlerin, günlük yasamin farkina varmadan yasadiklarini, gözlemlersiniz.

Sevgiye olan acliklari ve bunu tatmin etmek icin gelistirdikleri beklentileri ve karsisindakine gösterdikleri kin, öfke, nefret, acimasizliklarinin hicbiri olanak dahilinde olmadigindan dolayi, dayanilmaz ve cekilmez karekterlerdir.

 

Yasadigimiz icler acisi hayatlarin, tiksindigimiz kisiliklerin özünde, bu ve benzeri beklentili karakterlerin yaktigi yasamlar vardir. Bu türdün kisilerle saglikli yasamak, imkansizdir.

Hem kisi olarak özünü gelistiricek, özünü yasayacak, hemde prensiplerine sahip cikarak, ruhsal ve zihinsel gelisimine ortam hazirlayacak ve hemde hayati islevlerini yerine getireceksin.

 

Hastalikli karekterin, siddetli arzusuyla, bencilce dürtüleriyle, bebeksi korunma ihtiyaciyla, hassas bakim ve sefkatle beslenme isteginin, tatmin edilmesi imkansizdir.

Nezaketle olusturdugunuz niyetiniz, ümitsizlikle sonuclanacaktir.

Narsistik hastanin,kendisine yakin ve samimi olan kisilerden sInIrsIz beklentisi gün gectikce yükselecek, duygusallagi yogunlasacak ve zorbalasarak, aci tecrübelere dönüsecektir. 


Narsistle Iliskiniz Sizi nasil Zehirler



Ilk zamanlar kendinizi, ahenkli, fikir birliginizin ve biz fikrinin hakim oldugu bir iliski icinde bulursunuz.
Karsiliki sevgi ve saygi, gelistiren konusmalar, ileriye yönelik planlar vs vs...
Hic olumsuz birsey yoktur ve siz kendinizi dogru yerde dogru kisiyle beraber hissedersiniz.

Siz ahenk icinde deryada yüzdügünüzü hissederken, aniden sudan bir sebeple, hersey tepetaklak olur.
Ruhunuz sirtindan bir bicak yarasi alir. Elestiriler, homurdanmalar, suclamalar ve sorgulamalar. Kendinizi ve iliskinizi sorgulamaya baslarsiniz.

Fikir birliginiz suya düser, yakinken uzaklasirsiniz, mesafeler, soguk ve kati kapli bir es, ulasamazsiniz. Bir girdabin icine düsersiniz.
Daha biraz önce kendinizi güvende hissederken, aniden yer yarilir ve icine düsersiniz.
Uzlasmak, cözüm aramak, tatli tatli ikna etmek aniden kaybolur.

Az önce tüm güveninizle zihinsel, bedensel ve ruhsal olarak hersey ahenk icindeyken, her baginiz sizden ayrilir ve tutunacak dal bulamazsiniz. Düzeltmeye gayret ettikce, girdabin icinden cikacaginiz yerde dahada batarsiniz.
Az önce ona, zihinsel, duygusal ve bedensel olarak güvenmis, ama simdi ona güvenmek icin bir sebep bulamiyordur.

Narsist, bir kriz icinde öfkeyle saldirsada, sakin sakin sizi kücük görüp elestirsede, sonuc ayni olur.
Kendinizi; duygusal bir sefalet icinde bulursunuz. BUndan sonraki zamanlarinizda hep ayni döngüyü yasar durursunuz. Ve kendinizi bitmeyen acilar ve streslerle bogusurken bulursunuz.

Bir hata yapmadiginiz icin, gelismelere bir anlam veremezsiniz bile. Hata yapmis olsaniz bile, iki yetiskin bireyin hatayi cözme formülü bu olmamali.

Narsist, genellikle sizin kendinizi cok emin hissetmediginiz konularda, herhangi birseyi cimbizlayarak baslar. Yemek yapmakta cok emin degilseniz o konudan cimbizlar ve sizi onunla vurur. Bedeninizle ilgili figürününüzden memnun deglseniz onunla yapar. Hangi konuda kendinizden cok emin degilseniz o konuyla gelir üzerinize.
Kalabalikta konusmaktan sIkIlIyorsaniz, o konuyla saldirir.

Bazende tamamen tersine; sizin cok güclü oldugunuz yönlerinizi budamaya baslar.
Iyi oldugunuz bir konuda sizin eksiklerinizihatirlatarak baslar. Basarili oldugunuz konularda sizi yargilamaya baslar.

Sizde bunun üzerine sorular sorsaniz zaten verecek adam akilli bir cevabi yoktur. Kaypak cevaplarla kacamak yollar arar. Ama sizi en sonunda olumsuz bir duyguyla basbasa birakir ve gider.
Hos olmayan birseyler hissedersiniz ve ben nerde yanlis yapiyorum diye düsünmeye baslarsiniz.

Yada yeteneklerini hor görür ve kücümser. Bunu, sizi bu konulardan sogutana kadar devam ettirir.