Es Bagimlilik ve Narsizm -12-

Es bagimli kisilerin narsisten ayrilamayisinin sebepleri- bahaneleri

6. Bagimlilik gelistirmesi.

Es bagimli kisinin narsistle olan  iliskisini sürdürmesi, bazen siddet uygulayan kisiye bagimlilik gelistirmesi sebep olur. Kendisi farkina varmaz, ama narsist bagimliligi ilerletmek icin cok gayret eder.
Hastalikli ve narsistler, genelde karsisindaki kisinin korkulariyla saldirir. Onun korkusuna saldirir.
Iliskisnizin ilk baslarinda iyi bir dinleyici rolü oynar ve sizden herseyinizi dinleyerek, ilerde kullanacagi malzemelerini toplamistir. Topladigi malzemelerini her adimda size karsi kullanir.
Kisinin özgüveni eksikse o yönden, yalnizliktan korkuyorsa o yönden, calismaktan korkuyorsa o yönden vurur.
Narsist yada hastalikli kisi, manipülesini burdada kullanarak, onun tek basina yasamasinin, yalniz kalmasinin yada ise gitmesinin yanlis ve kötü oldugu yönünde acikca veya ima yoluyla gönderdigi mesajlariyla ikna eder. Korkunuzu büyüterek sizi daha iyi kullanmak icin, kendisine firsatlar yaratmis olur.
-son-

Es Bagimlilik ve Narsizm -11-

Es bagimli kisilerin narsisten ayrilamayisinin bahaneleri-sebepleri

5. Korku da es bagimlisi kisilerin, iliskilerini bitirmesini engelleyen sebeplerden biridir.

Duygusal siddete maruz kalan kisiler, genelde siddetle beraber tehditte yasarlar.
Bu tehditler, es bagimlisi kiside zaman icinde altindan kalkamayacagi kadar büyüklükte korkular olusturur. Ya kendi hayatinin, cocuklarinin hayatinin, yada ailesinin endisesinden dolayi iliskilerini sürdürürler.
Yada yalniz kalmaktansa onunla hayatini sürdürmeyi tercih ederler.
Kendisine olan saygisinin düsüklügü ve korku birlestiginde, yasadigini görmemeyi tercih ederek, kendisinden daha kötü olanlara bakar ve iliskisini sürdürür.

Es Bagimlilik ve Narsizm -10-

Es bagimli kisilerin, narsisten ayrilmayisinin sebepleri

4. Baska bir sebebide, öz-saygi düsüklügüdür.

Narsist yada hastalikli kisiler, uzman manipüler olduklarindan dolayi, uzun süreli iliskilerinde eslerinin kendilerine olan saygisi zedelenir ve azalir.

Kendisine saygisi azalan es bagimli kisi, hasta yada narsiste yardim edebildigi kadar kendisini degerli hissetmeye baslar ve elinden gelen her türlü yardimi yaparak iliskilerinin devamini saglamis olurlar. Degisim ve saygili bir iliski icin yeterli gücü kendilerinde bulamazlar.

Es Bagimlilik ve Narsizm -9-

Es bagimli kisilerin narsistle iliskisine devam edisinin sebepleri- bahaneleri

3. Diger bir sebep, sucluluk.

Burda narsistin hileleri meyvelerini vermeye baslar.
Iliski icindeyken ve iliskileri bittiginde narsist kendisini yanlis yapan kisi olarak görmediginden dolayi, en yakinindaki kisiyi veya kisileri suclar ve zaman icinde bu kisi veya kisilerde buna inanarak, sucu kendilerinden bilirler.
Bundan dolayi es bagimli kisi kendisini beraberlikten hep sorumlu hisseder. Bu sorumlulugunu yerine getirememek onun kendisini suclu hissetmesine sebep olur.
Narsisti elestirdiginde yada iliskisine ara vermek istediginde, sucluluk hissi yüzünden iliskisini sürdürür.

Yanlis inaclarinda burda katkisi coktur. Atasözlerimiz ve ögütlerimizinde rolu vardir.
"Yuvayi disi kus yapar." "Kol kirilir, yen icinde kalir." Bunun gibi inanclarda, kadinlarin bu tür siddete hayair demeye kalktiginda kendilerini suclu hissetmesine neden olabilir.
Iliskilerini yürütmek icin kendilerini sorumlu hissederler ve bitirmek icinde sucluluk. Bu yüzden sürekli iliskilerini ayakta tutmak icin caba harcarlar.

Es Bagimlilik ve Narsizm -8-

2. Baska bir sebebide, umut.

Es bagimlisi kisiler, kendisine siddet uygulayan kisiye terapist olmaya kalkar. Onu düzeltmek veya iyilestirmek icin, caba sarfeder. Bunu uzun zamana yaydiklarindan, bir süre sonra emeklerinin karsiligini görmek ister ve umudunu hic kesmez.
Umutlarini bitirmedikleri sürece, ellerinden gelen her yolu denerler. Kendilerini umuda bagimli kilarak, iliskilerini sürdürürler.
Narsist iliskisi icinde esi tarafindan ilgilenilmeyi, sevilmeyi, övülmeyi ve herseyin merkezinde olmayi cok sever. Her zaman ilgi odagi olmaktan zevk alir. 
Annenin cocugunu simartmasi gibi, sevmesi gibi ilgi alaka görmek ister. 
Annenin cocuguna yaptigi gibi, özverili, karsiliksiz, merhametli, herseyini feda eden bir iliski icinde yasamayi ister.
Cocuk olana kadar bu oyuna devam edebilirsiniz. Anne nin ilgili dogal olarak cocuguna kayacagi icin, narsist buna kesinlikle katlanamaz. sinin ilgisinin azalmasini, kendisini ihmal etmesini ve bu ilgi ve alakasini, sevgisini  baska birine veriyor olmasini kaldiramaz. 
Esi kendisini ikiye bölemeyecegi icin, cok catismali bir döneme girer. Bir yandan cocugun egitimi, öbür yandan narsistin bu dengesiz tutumu hayati zorlastirir. 
Cocugun egitiminde sorumluluk almak yerine, önceki gibi her türlü ilgi ve alakayi yine eskisi gibi almak icin mücadele eder ve bunuda esinden bekler. Cocugu kendisine rakip olarak görür. Ikisinin ortak olan cocugunu kendisine karsi rakip zanneder ve her seyini kiskanir. Esinin tüm ilgisini cekmek ve merkezinde olmak icin olmayacak problemler yaratir.
Ayni seyleri, eger esi calismak isterse, isine karsi, arkadasi varsa arkadasina karsida kullanir.
Bu hengamede, sürekli olarak esi bir umudla onun anlayacagini ve herseyin normallesecegi günü bekler. Bu arada narsist, degismeyecek ve iliskileri dahada kötülesecektir.

Es Bagimlilik ve Narsizm -7-

Es Bagimli Kisilerin Narsistle iliskisine devam edisinin Sebepleri-Bahaneleri

1. Bunlardan ilki; sevgi.

Es bagimli kisi narsiste sevgiyle bagliysa, onun yaptiklarini sevgisini bahane ederek, kendisine manevi ve bedensel siddet uygulaniyor olsa bile, iliskisini bitiremez. Bahanesi seviyor olmasidir.

Sevgiyi fedakarlik olarak yorumlar. Sevgisini göstermek icin fedakarlik yapar.
Kendi ihtiyaclarindan, kendi fikirlerinden, kendi zamanindan ve enerjisinden fedakarlik ederler.

Bu eylemiyle, kendisine iki yönlü kötülük eder. Birisi kendini ihmal etmesidir. Digeri ise, sevgi duygusunu geri dönüsümsüz olarak verdigi narsisten gelecek olan hayal kirikligidir.
Ilerde bu ikisinin verdigi boslugu dolduramayip, kendisini toplamakta zaman ve emek harcayacagi bir döngü icine düser.
Ve böylece narsistin yanlisini bilmeden ve istemedende olsa onayladigi icin, narsist kötülügünü devam ettirir.

Madde bagimlilarinin yakinlarida; aslinda bagimliligini onaylamadigi halde, fedakarliklariyla bagimliginin devamini saglayabilir. Bazen sevgilerinden, bazen korkularindan veya endiselerinden ötürü, kendilerini, hatta bazen hayatini bile tehlikeye atabilir.

Es Bagimlilik ve Narsizm -6-

Yakinlik ve mesafeyi narsist ve es bagimlisi kisiler, hic bitmeyen karisik iliski olarak yasarlar.
Normal bir iliskide denge vardir. Birbirini tamamlamak vardir. Karsilikli sevgi ve saygi vardir. Anlayis ve iki tarafli kabullenis vardir.
Ama narsist ve es bagimlisinda bu mümkün olmaz.
Cünkü, narsist sürekli bu iliskinin temeline dinamit yerlestirip patlatir. ve her seferinde es bagimlisi, yeniden insa eder.
Tam olarak, denge bulunuyor dediginizde , karsilikli anlayis gelisiyor zannettiginizde, narsist es bagimliya bir darbe indirir ve onu yaralar. Hersey yeniden ve yine en bastan baslar.
Bu bazen agir bir hakaret, bazen karisiklik yaratarak, bazen bile bile oynadigi piyesiyle, bir yolla narsistin karsi tarafi yaralamasiyla bu döngü baslatilir.

Bunun üzerine es bagimli kisi, kendisini bir adim geri ceker. Belki ürktügünden, belki korkudan olabilir, kendisini duygusal olarak geri ceker. Narsistin kendisinden almaya alistigi gibi degilde, yaptigi fedakarliklari azaltarak tepkisini gösterir.
Nasist bunu hemen farkeder ve alarma gecer. Herseyi önceki haline getirene kadar, narsist gayret ediyormus gibi yapar ve es bagimlisinin gönlünü yumusatir.
Bu gayreti genellikle, narsistin normalde yapmasi gerekenlerden bir seyi cok düsük bir oranda yerine getirmesi demektir. Mesela yüzü güler, yada esiyle alisverisi gider yada tebessüm eder veya yemegini yediginde tabagini kaldirir..... buna benzer seylerle yeniden onun gönlünü kazanir.
Hersey narsistin alisik oldugu duruma dönünce, narsist iliskisinin yine dengelendigini düsünür.

Dikkat: Narsist tam bu hissi  size verdiginde, arkasindan hemen yeni saldirilar gelir, bunu hic unutmayin!

Bu yüzden es bagimli kisiler sürekli gerginlik yasar. Bu gel-gitler, kararsizliklar ve istikrarsizliklar yüzünden sürekli gergindir ve kendini savunmaya almak zorunda kaldigindan sükunet ve huzuru yasayamazlar.
Narsistin sürekli izini takip etmek ve ihtiyacini tahmin etmekle mesguliyetlerinden, hep gergin ve patlamaya hazir bomba gibidirler.
Cünkü narsiste göre, es bagimli kisi onun su an neye ihtiyaci varsa karsilamakla yükümlüdür ve bu yükümlülük bundan sonraki ihtiyaclari icinde gecerlidir.

Zamanla es bagimli kisiler bu konuda o kadar ilerlemistir ki, bundan dolayi duygusal zekalari en yüksek seviyede olur. Son derece hassastir.
Bu duruma o kadar alismistir ki, ilerde karsisina saglikli ve normal biri ciktiginda, farkina varamazlar veya varsalarda kendilerini degistirmekte zorlanirlar.
Derinliklere ilerleyen korkulari yüzünden, bu sapikca iliskilerine devam eder ve herseyin daha iyi olup, iyilesecegi günü umud ederek, zamanini, emegini ve umutlarini kendi elleriyle harcar.

Es Bagimlilik ve Narsizm -5-

Es bagimli kisiler narsist tarafindan sevilmeyi özledikleri halde, sevilmek yerine, narsistle beraber her gecen gün daha da derine batarlar. Cünkü narsistten hic bir zaman tesekkür gelmez.
Narsist ve es bagimliyi dans pistinde düsünecek olursak, es bagimli narsistle dans edebilmek icin siradaki müzigi bekler. Bekler ve umut eder. Yillar boyunca narsiste yaptiklarinin bedeli olarak gelecek olan tesekkürü bekler. Narsistin onun isteklerini anlamasini umut eder.
Kendisi hic bir karsilik gelmeden yillarca vermistir ve halinden de sikayet etmemistir.

Bu bekleyis ve umut, öfke, dert, yorgunluk, üzüntü ve duygusal baski getirir. Cünkü; es bagimlinin bekledigi hic gelmez.
Bir yandan bu hislerini bastirmak icin gayret ederken, öbür taraftan narsiste hizmetine devam eder.
Bu sinir bozucu ve aci durum es bagimliyi mutsuzlastirir. Ve yavas yavas hastaliklarin pencesine düsmeye baslar.

Öbür taraftan narsist bu durumdan cok memnundur. Ona göre iliskisinde herhangi bir engel, sorun, hata yada proplem yoktur. Ihtiyaci olan herseyi aldigi icin herseyin yolunda ve herkesin mutlu olduguna inanir. Cünkü böyle bir iliskide kendisini, güclü, ehil, yetkili, becerikli ve degerli hisseder.

Narsistin gözünde, bilincli bir es, uyumlu kadin, kendisini koruyup gözetleyen bekci, karsiliksiz ilgi, alaka ve sevgi veren bir anne ve her seyiyle kendisine eslik eden, kendisi icin endiselenen bir es vardir. Kendisini koruyan, yeterli merhamet veren ve etrafinda pervane olan birisi vardir. Ve dünyasi tamdir.

Narsist, kendisine bu hisleri yasatacak birini her zaman bulur. Bu tür iliskiyi dengede tutatcak biri her zaman vardir. Cünkü; onun insanlara hitabi cok güclüdür ve konusmalariyla herkese, olmayan güveninden verir. Sectigi kisiler genelde özgüveni düsük, kendinden emin olmayan, kisiligi tam anlamiyla gelismemis ve yerine oturmamistir.

Es Bagimlilik ve Narsizm -4-

Es bagililik ve Narsizm

Es bagimli kisi narsisti terk edemedigi icin, narsist her isi düstügünde ona geri döner ve oda kabul eder.
Kac sefer ayrilirlarsa ayrilsinlar, yine birbirlerine geri dönerler.
100 sefer ayrilip, 101 sefer geri birlesirler. Ingilizcede buna, Narsist Dansi (Codependency dance) denir ve amerikada bu gibi durumlari aciklarken, narsist dansi veya codependency dance tabiri kullanilir.

Ikisinin uzun yilar süren iliskisinden, ayrilamaz ve dogal gibi gözüken bir yasam tarzi gelisiyor.
Bu tarz bir iliskide iki taraf olur: Birisi veren  yani es bagimlisi, tamircide deniliyor.
Digeri alan, yani narsist. kontrolcude deniliyor.
Bu ikisi sürekli bir sahnede dans eden ikili gibi gözüküyor. Ve narsistle, es bagimli arasinda bir nevi hayat dansi yasaniyor.

Es bagimlisi; iliskide veren taraftir. Es bagimli kisi sürekli Narsisti gözlemleyerek isteklerini yerine getirmeye calisir. Narsistle cok derinlesen iliskiler kuramaz, her ne kadar imkani olmus olsada.
Es bagimlisi, narsistle olan iliskisinin kendisine iyi gelmedigini hisseder.
Ama kesin olarak bilemedigi ve kararsiz kaldigi konu; kendisini narsisten duygusal olarak nasil kopacagini bilmemesidir. Narsiste nasil mesafe koyabilecegini, daha az zararla nasil uzaklastiracagini, narsiste olan bagimliligini, ona verdigi zarari nasil daha aza indirebilecegini bilmemesidir.

Bu bilememezlik icindeyken, narsistle itaatkar ve disaridan cok uyumlu gözüken iliskisini yasar. Iliskide pasif olan taraftir. Narsist onu hile ve korkuyla sindirdigi icin, hic bir konuda üretkenligini yasayamaz. Yasamaya kalkarsa, narsist tarafindan tekrar korkutularak, pasivize edilir.

Narsist ve es bagimli kisi iliskilerini bu düzeyde sürdürdükleri süre icinde, disaridan cok tutarli ve olumlu iliski icinde yasiyor gözükürler. Ve birbirilerine olan uyumu dikkat ceker.
Mutludurlar. Cünkü; narsist tarafindan ilk baslardaki uyumu hep yasiyor zannettirilir.
Ruh ikizini bulduklarini düsünürler.

Bunlar gizli yada acikca narsizmi yasayanlar icinde aynidir. Iki türündede ayni seyler gecerlidir.
Iki türündede, es bagimlisi kisi gizemli bir sekilde narsiste itaatkar ve vericidir.
Iki haldede, düzen bozan biriyle ayni ortamda yasamak zorunda kalir.

Es bagimli kendisini feda eder, kendisini narsiste kurban eder. Acik ve net bir sekilde, sartsiz ve beklentisiz kendisini narsiste odaklar. Genellikle; narsisten almadan verir. Ve hep kendisinden verir. Kendi istek ve arzularini erteler. Ihtiyaclarini yok sayarak verir.
Hatta, iliskinin baslarinda bununla gurur bile duyabilirler. Ama bir süre sonra, verdiklerinin hic bir sekilde geri gelmedigini ve verdigi icin tesekkür bile edilmedigini anlamaya baslar.

Her planini narsiste göre yapar. Onu mutlu eder diye, her seyde onun isteklerini gözetir.
Pisirdigi yemeklerde bile, kendi sevdigi ve istedigi yemekten cok onun sevdigi sekilde ve tarzda yapar.Tabi bu narsist tarafindan taktir görmez ve daha iyisini yapmasi gerektigi söylenir.
Alis verisinde, attigi her adimda, aldigi her seyde ve yediklerinde bile narsistin zevklerini göz önünde tutar.
Narsistin isinde nasil daha basarili olacagini bile o düsünür ve kendisine sürekli ilerlemesi icin tavsiyelerde bulunur. Hic bir zaman narsist bunlarin kiymetini bilmez ve tesekkür etmedigi gibi, sürekli elestirdigi icin hata bulur. Bu hatalar genelde es bagimlisinin hatalaridir. Bu yüzden es bagimli sürekli arayis icine girer ve bu döngü onu hep daha derinlere, hep daha fazla vermeye mecbur kilar.

Es Bagimlilik ve Narsizm -3-


Es bagimlilik derken, hasta yada kisilik bozuklugu veya bagimliligi olan birisinin en yakinindaki kisiden sözedilir.
Kendisi hasta degildir, bagimlida degildir ama zaman icinde, hastayi- narsisti anlamak ve yardim etmek niyetiyle ciktigi yolda, bagimlilik gelistirmistir.
Bununda bir sürü sebepleri vardir.
Narsistle yasayan birisi, zaman icinde farkina varmadan ona bagimlilik gelistirebilir ve celiskili iliskisine disardan bakildiginda, anlamsizlik, ezilmislik, aci ceken kisi olarak gözlemelenebilir.
Hastalikli yada narsist kisiyle caprasik bir iliskisi vardir. Onunla iliskisini neden hala sürdügünü, disardakiler anlamayabilir.

Es bagimliligin, narsistle baglantisininda bir cok sebebi olabilir.
Bu sebepler, disardan bakildiginda bahaneler olarak gözükür.
Narsistle olan carpik ve hastalikli iliskiyi devam ettirmek icin bahanelerdir.

Bana göre en büyük sebep-bahane, narsistin iyi bir insan kullanicisi olmasidir. Bunun icin en yakinindakileri manipule yoluyla kendisine bagimli kilar ve ilisikisinin sürmesi icin en kolay ve sinsi yolu secer.
Uzmanlara göre bunun daha fazla sebepleri vardir.

1. Sevgi
2. Umut
3. Sucluluk Hissi
4. Öz Saygi
5. Korku
6. Bagimlilik
7. Ice Dönük Yasamak
8. Manipülasyon
9. Bunaltmak

Es Bagimlilik ve Narsizm -2-

Es Bagimli Kisilerin Bazi Özellikleri

Es bagimli kisi, korktugu zaman tutulur, geriler, kasilir ve kendisini caresiz hisseder
--
Es bagimli kisi, seviyorsa kendisini karsiliksiz feda etmeyi normal görür.
--
Es bagimli kisi öfkelendiginde, öfke patlamalarini üc sokak uzaktaki komsularida duyar.
--
Es bagimli kisiler asiri olaylarda hislenebilirler.
--
Es bagimli kisiler duygularini en düsük düzeyde yasamayi ögrenirler.
--
Bagimli bir ortamda, kendi yasamini sürdürebilmesi icin duygularini bastirmayi ögrenir.
--
Duygularini bastirmak zorunda kaldigindan ötürü, kararsizliklar yasar.
--
Kendi hislerini yasayamadigindan dolayi, güveni azalir ve cevresinin onayina bagimlilik gelistirir.
--
Kararsizdir. Cünkü, hissettiklerinin gercekten hisleri mi yoksa olmasi gereken hislermi olduguna karar veremezler.
--
Kararsizliklari yüzünden, kendi fikirlerinden cok baskasinin fikrine önem verirler.
--
Es bagimli kisiler, iliskilerinde hep ayak uyduran taraf olmak zorunda kaldiklarindan dolayi, kendi hislerini algilamakta ve hislerine güvenmekte zorlanirlar.
--
Onlara ne hissettigi degil, ne hissetmesi gerektigi dikte edilmistir.
--
Es bagimli kisiler kendisine; hislerine ve hissetmeye izin vermelidir.
--
Es bagimli kisi, yaptigi seyin mükemmel olmasi gerektigini mecbur oldugunu zanneder.
Mükemmellik onun icin, baskasina hep iyilik etmek ve iyiligini hatasiz yapmaktir.
Bu yüzden es bagimli kisiler, öz saygisini geri kazanmaya calismalidir.
--
Kendini degersiz hissettigi icin, yanlislara ve hatalara sessiz kalarak, kendisine deger verilecegini zanneder.
--
Kendisine deger vermediginden, kendi hata ve yanlisinda, baskalarinda sessiz kalmalarini beklemez.
--
Bazilari kendisini o kadar degersiz görür ki, en kücük bir hatasinin bile cezalandirilmasi gerektigine inanir.
--
Es bagimli kisi, isteklerini dile getirmekten cekinir veya isteklerini dile getirse bunu utanarak yapar.

Es Bagimlilik ve Narsizm -1-

Es Bagimlilik ne demektir? Narsizmle Baglantisi

Bir iliskide narsist yada hastalikli kisiler tarafindan, en yakinindaki kisi yada kisiler, hastalikli kisinin dünyasina dahil edilirler. Bu dünyaya dahil olan kisiye, es bagimli denilir.

Es bagimli kisi, kendisini hastalikli kisiye karsi sorumlu hisseder ve ona karsi bir nevi terapist yada anne rolünü üstlenir.
Aslinda bunun merkezinde, karsisindaki kisiyi anlamak ve ona yardim etmek hisleri vardir.
Bu hislerini, genellikle karsi taraf kötüye kullanir.
Es bagimli olan kisi, ya bunun farkina varamaz yada varsada kendince bahaneler üreterek iliskisini sürdürür.

Hastalikli kisiler kendisine olan güvensizligi ve korkularini kapatmak icin, baskasinin enerjisine muhtactir. Cünkü, kendisi üretemez. Üretemedigi enerjisinin kaynagini manipüle (hile) ederek, kendisine sevgi verebilen birisini bagimli kilar ve sömürebildigi kadar sömürür ve kullanir.
Bu sömürüsünü gizlemek icin, her seferinde baska kilif uyduracak bir özrü olur.

Es bagimli kisiler bagimliliklari yüzünden, hasta kisiden daha fazla enerji harcayarak, kendisini ona feda eder.
Bunu önlemek icin, es bagimli kisilerin, hastayi iyilestiremeyeceklerini kabul etmeleri gerekmektedir.
Cünkü, es bagimlilarin en büyük özelliklerinden birisi vericilikleri ve kendilerini arka plana almalaridir.
Bu yüzden, Narsisti iyilestirmek icin cabalarken, kendisini ve acisini hep erteler.
Kendi mutlulugunu hastanin mutluluguna baglamaya baslar.
O mutlu olursa, es bagimlida mutlu olacaktir.
Artik mutlulugunu kendisi disinda bir kiside, kosulda veya olayda arar.

Zaman icinde o kadar ilerlerki, narsistin bu iliskiye, kötülügünden baska hic bir katkisi olmadigi halde, yinede iliskisini sürdürmeye devam eder.
Narsist yan gelir yatar ve herseyi es bagimli kisi tarafindan hazir halde, ayagina getirilir.


Narsistle olan bu acimasiz iliski, normal ve saglikli yasanmasi gereken hayati cok zorlastirir.
Es bagimlisi, sevgiyle basladigi, yardim edeyim diye devam ettigi iliskisini, karsilik alamadigi ve büyük ölcüde suclandigi icin, kin ve öfkeyle sonlandirir.

Narsistin hic bir anlamda mütesekkir ve minnettar olmamasi, aldiklarina olumsuzlukla karsilik vermesi, karsisindaki kisiyi tüketir. Hep daha fazla vermekle yükümlü kilar.
Es bagimli kiside vermeyi sevdiginden dolayi hep verir, verir ve tükenene kadar yine verir.

Isler öyle hal alirki, es bagimlisi kendi sezgilerini bile reddeder ve onu mutlu edebilmek icin yinede verir. Bunun sonucunda, cogunlukla kendi hislerini dinlemeyi unutur. Baskasinin hislerini hemen anlar ve cözer ama is kendisine geldiginde hep zorlanir. Kendi duygularini algilamakta zorluklar yasar.