Gizli Narsistin Özellikleri

 

Gizli narsist demek, henüz teshisi resmi olarak konulmamis, ama aramizda yasayan ve disardan kendini belli etmeyen, kisiligi bozuk bireydir.

 

Narsist, sizin duygusalliginizi ve kendinize sayginizi alt üst eder.

Gizli narsist, sagliginizla oynar. Bu yüzden onlari tanimakta cok zorlaniriz.

 

Sagligini korumak, narsisti daha iyi taniyip, oyununu bozmak icin bilgi ve bilinc en iyi ilactir.

Gizli narsisti olusturan özellikleri kisa kisa inceleyelim.

 

1.Elestiriseldir.

 

Asiri sekilde elestirir ve tehlikeli alanlara sürükler.

Kendisinde olmayan güven yüzünden, herkesi kinar, damgalar, elestirir ve yargilar.

Kendi icindeki olumsuzluklarin enerjisini cevresine yayar ve bu olumsuz enerjiden dolayi, sen kendini yetersiz, aptal, istemeyen ve önemsiz biri gibi hissedersin.

 

2. Sevimlidir.

 

Fazlasiyla sevimlidirler.

Bu sevimliligi, ihtiyaclarina ve beklentisine baglidir.

Ihtiyaci varsa ve bekledigini almak icin sana ve cevresine cok sevimli olur ve sirinlikler yapar.

Ihtiyac ve beklentisine göre, elektirik prizi gibi, sevimlilik dügmesine basar ve acar, ihtiyacini görüncede kapatir.

 

3. Hilekardir.

 

Aranizda ne gecerse gecsin, siz kendinizi ona karsi suclu hissedersiniz.

Ona cok öfkenlendiginiz ve hakli oldugunuzu bildiginiz zamanlarda bile ona karsi kendinizi suclu hissedersiniz. Suclu hisseder ve özür dilersiniz.

Cünkü gizli narsistler, durumu nasil kivirtacagini iyi bilir. Sana öyle bir hava verirki, en sonunda yanildigini ve suclu oldugunu zannedersin. Hatta icideki ses öyle degil diye bagirsada, mantigin reddetsede, seni suclu olduguna ikna eder. Bu taktikle ve hileyle tuzaga düsürür ve sacmaladigini sanirsin.

 

4. Sizi manevi olarak yalniz birakir.

 

Sizi manevi olarak yalniz birakarak icinize korku salar. Bu korku, sizi caresiz, zayif, ise yaramaz, gücsüz ve bitkin hissettirir. Onunla ayni evde, ortamda, iletisimdeysen, hatta o evde olmasada, sana hep bir bosluk hissi verir. Onunla ne kadar süredir beraber oldugun , kac saattir yan yana oturdugun farketmez, yillarca ayni yerde kalsanda, hep sana bir bosluk hissi birakir, kendini yalniz, ona uzak ve bos hissedersin.

Onunla gecirdigin zamana bagli olmadan, ortak yasadiginiz degerlere bakilmadan, ne kadar yakinlassanizda, hep icinizde bir bosluk hisseder, eksik birsey varmis ve yanlis kisisiniz gibi hissiniz olur.

 

5. Yalancidir.

 

Gözünüze baka baka size yalan söyler. Gözünü hic kirpmaz. Sizinle olacak bir isi varsa, hedefine ulasmak istediginde her türlü yalani söyler. Etrafindaki kisileride, kendisinin ihtiyacina ne kadar cevap verebildikleriyle ölcer ve degerlendirir. Dogru gözlemlerseniz eger, sadece kendileriyle ilgilenirler. Ögünmek icin yardim ederler. Bagista bulunur.

Bu bagislari, kendisini gizlemek icin yapar. Kendisini daha iyi sunmak, daha iyi görünmek, baskalarindan daha güclü olabilmek icin, cekinmeden yardimda eder, yalanda söyler.

 

6. Sabit fikirli ve bilgictir.

 

Özür dilemez ve sözünü geri almaz.

Özürü, ancak isi düsmüsse yapar. Oda zaten oyundur, gercek manada özür dilemez. Ne kadar acik ve ortadada olsa, yanlisini ve hatasini, uzun uzun tartissanizda, bir türlü itiraf etmez.

Narsist, kendine göre hep haklidir. Direnmekten vazgecmez. Eger size direnmiyor ve itiraf ediyorsa, orda bir hile vardir ve sizi tuzagina düsürecektir. Özür dilemesi hic bir zaman gercek anlamda olmaz.

Kesinlikle hata yapmadigina inanir.

 

7. Manevi Kalkani Vardir.

 

Narsistle yasarken, onun özüne bir türlü ulasamazsiniz. Onunla aranizda hep bir bosluk hisseder, ama o boslugu tarif edemezsiniz. Ona ifade ettiginiz duygulariniz, sözleriniz, cümleleriniz hep havada kalir. Ifadeleriniz onun görünmeyen kalkanina carpar ve icine giremez, geri dönüp havada yok olur. Ona ulasamazsiniz. Onun gercekten hissetmedigini ve hakikatte kapcuk oldugunu cok sonradan fakedersiniz.

 

8. Merhametsizdir.

 

Narsist merhametsizdir, merhamet edemez.

Duygu eksikligi, narsistin ciddi bir problemidir. Kendisini merhametli gösteriyorsa, bir cikari vardir.

Bu merhamet, cocuklar icinde aynidir, senin icinde aynidir, savastakiler icin de aynidir. Narsistin merhamet gibi bir yetenegi hic yoktur.

 

9. Hasettir.

 

Dünyadaki güzel seylerin sadece kendisine ait oldugunu zanneder. Eger baska biri, güzel birseye sahip olmussa acaip sekilde kiskanir. Arayislari, daima baskalarinin sahip olduklarinadir. Kiskandigi seyden onda fazlasiyla olsa bile, yinede kimsenin olmasin, sadeca onun olsun ister. Bu yüzden, hic kimseye bilerek ve isteyerek herhangi birseyini hediye etmez.

Tüm bu kiskanclik ve hasedine karsilikta, baskalarinin ona haset ettigine ve onu kiskandigina inanir.

 

10. Duygusuzdur.

 

Duygusal zekasi, okyanusta bir damla kadar yoktur.

Onunla duygusal konustugunda, duygularini ifade ettiginde, sanki duvarla konusuyormussun gibi hissedersin. Cümlelerindeki mesajin, bir türlü ona ulasmaz. Duygusal zekalari geri kaldigi ve gelismedigi icin, konusmalariniz hep yüzeysel düzeyde kalir, asagilara inemezsiniz. Onunla duygusal konularda derinlesemezsiniz.

 

11. Pismanlik bilmezler.

 

Yetenekleri arasinda, pismanlik yoktur. Bu konuda cok geri kalmistir. Ne söylerse söylesin, ne yaparsa yapsin, kesinlikle pismanlik göstermez. Cünkü, narsist icin, hatayi baskasi yapar anlayisi vardir. Kendisinin hatasiz oldugunu düsünür ve bu yüzden pismanlik duyacak birseyde yapmamistir.

Basitce söylenirse, kesinlikle pisman olmayi beceremez.

 

12. Hayati oyundur.

 

Narsist, cok iyi rol yapar ve rolüyle duygulari sömürür.

Sürekli senaryo yazar ve bu senaryosunu cokta basarili sekilde oynar. Gizli narsist, gercek sebep ne olursa olsun, farketmez, onunla beraberken kendini suclu ve kötü hissedeceksin. Cünkü, kendisini sucsuz ve caresiz bir izleyici olarak sunar.

 

13. Sorumluluk almaz.

 

Hayatin hic bir alaninda, kendisini sorumlu hissetmez ve sorumluluk almaz. Cünkü onun zannina göre, kendisi yanlis yapamaz ve hatayi hep baskalari yapar. Hata yapmadigi icin, sorumluluguda yoktur. Kendisinin hata yapmasina, baskasi sebep olmustur. Bu yüzden mutsuzsa eger, kendisi suclu ve sorumlu degildir. Onu mutlu etmekle yükümlü kisi sen olursun.

Kendi pisliklerinden kivirmak icin, tüm sorumluluklarini sana yükler ve kendisini temize cikarir.

 

14. Kendi icindekileri sendeymis gibi gösterir.

 

Icinde ne varsa, o an icin icinden gecen neyse, onu sizdeymis gibi disariya yansitir. Olumsuzluk adina icinde ne varsa, sendeymis gibi anlatmakta cok cok fazla ustadir. Bununla amaci, sizin kendinizi kötü hissetmeniz ve sizi daha iyi kullanabilmektir.

Bu yüzden, onun en Mutlu ani, senin kendini en kötü hissettigin andir.

 

15. Evrende tek kisinin varligina inanir.

 

Gizli bir narsistin inanci, evrenin bir tek kisi icin varoldugudur.

 

O tek kisi kendisidir.

 

Kesinlikle o evrende sen yoksundur.

 


Narsistin Karakteristik Özellikleri

Narsistin en belirgin özelliginden ilki; erisilmez büyüklükte ve benzersiz oldugunu, zannetmesidir.

SINIRSIZ gücü, egemenligi olduguna inanir; ölcüsüz sekilde kibirli,  cogu zaman ukala, doyumsuz bir beklentisi vardir.

Herseyi, acaip sekilde, kendi üzerine olmus gibi, degistirir. 

Sert ve kati kalpli tarziyla, ölcüsüz ve abartili kararlar alip, ve kararina uygun cezalarla, yanindakileri cezalandirir.

 Herkesin; onun yüceligine, zekasina ve yeteneklerine haset ettigini zanneder. 

 

Kalabalikta öne atilir ve liderlige soyunur. Sözleriyle herseyi siler, süpürür. Bu konusmasiyla düsündügü tek sey; kendi hedefi ve ilgilendigi seydir. Konusmalariyla gösterdigi hedefler, onun icin önemsizdir.

Bunu; amacina ulastiginda, maskesini cikarinca, anlarsiniz.

Onun acisindan gecerli olan sey; büyüklügünü göstermek ve gizledigi amacina ulasarak, gercek niyetinin meyvelerini yemektir.

 

Avusturyali psikiyatrist ve sinir doktoru Reinhard Haller  "Die Narzissmusfalle (Narsist tuzagi)" isimli kitabinda ayrintilariyla acikladigi ve ispatladigi; dört "E" den bahseder. 

Dr. Haller, Narsistin karakteristik özelligini 4 grupta toplamis.

 

1. Abartili Ego merkeziyetcisi: 

Yanindaki kisilerin kendilerine ve eylemlerine hic dikkatlerini vermezler. Her seye kendi gözlügüyle bakar. Onun fikri ve zihniyeti tek dogrudur, herseyin ölcegi ve merkezi o"dur.

Kendisiyle alakasi olsun yada olmasin, etrafinda olan herseyi kendine maleder. Onun inancina göre, dünyadaki herkes ya onunla olur yada onun düsmanidir.

 

Kendinden ve kendi fikrinden cok emindir. Görüsü her zaman icin dogrudur ve verdigi kararlarinda hic yanilmaz oldugunu düsünür. O her zaman hakli oldugunu bilir ve hic hata yapmaz. Onun fikrinden baska kimse fikir üretemez.

Herhangi bir seyi farkli yönlerden ele almak ona göre degildir. Baska fikirlere kesinlikle kapalidir. 

Söyledigi hersey dahiyane ve tamdir. Bulgulari herkes icin gecerlidir ve degistirilemez. Hic hata yapmaz. 

Muhammed Ali yukardakileri özetleyerek demis ki: " Her zaman ne konustugumu bilmem ama her zaman hakli oldugumu bilirim."

 

2. Asiri Hassasiyet:

Narsist, kendisi disinda herkesi daha asagida gösterir. Bundan dolayi, elestirisini cok kaba ve tarafli yapr. Ama, kendisi asla elestiri kabul etmez. Her türden elestiriye kapalidir. Karsisindaki cok dikkatli ve kibar olsa bile, fark etmez, elestiriyi kaldiramaz ve reddeder. Elestiri, onu o kadar yaralarki, aniden icindeki nefret ve öfke kabarir.

 

Narsist elestiriyi, kendisini uyarici yada dosthane yaklasim olarak, algilamaz. Kendisi, mükemmel, dahi, herseyi bilendir ve onu bu fikrinden döndürecek kimse yoktur. Kendi görüsünün, fikirlerinin ve önerilerinin ,hic elestiri yapilmadan kabul edilmesini bekler. Kim ki bunu kabul etmezse; itilir, kovulur, savasilir, kücük düsürülür ve gerekirse ezilerek yolundan kaldirilir.

 

Narsist, degersizlik hissi ve derinlere kök salmis olan güvensizliginden dolayi, yanindakileri korkutarak damgalar. Bu yüzden, düsmanliklari hemen hisseden hassas bir anteni vardir. Kendisince; elestiri gelecek sandigi, düsünce tohumunu daha filizlenmeden ezer. Mumun alevini elestiri zannederse, itfaiye arabasiyla söndermeye gider.

 

Asagilanmaya ve kücümsenmeye karsi; sürekli olarak hissettigi korku, onu kati bir savunmaci yapar.

Yüksek dozdaki bu duyariligini o kadar ileriye götürür ki; elestiri olmadan da, kendi yerine bir baskasiyla ilgilenilse bile, hatta kendisine herkese davrandigin gibi davransan bile cirkeflesir.

Ona herhangi biri gibi davranmak, oun yüceligine yapilacak en büyük hakaretlerden biridir. Bunu; igrenclik olarak yorumlar ve kisiligine gölge düsürdügüne inanir.

 

3. Empati Yoksunlugu: 

Narsist kisiler, karsisindaki kisilerin duygularini hissedemezler. Yakinlik ve merhamet gösteremezler. Kendisini karsisindakinin yerine koyamadigi icin, onlarin fikirlerini anlayamazlar.

 

Empati; karsindakinin hislerini ve düsüncelerini, anlamaktir. Empati yapan kisinin, karsisindakini anlamak icin, önce kendi düsünce ve duygularinin farkinda olmasi gerekir. Ve kendi hislerini ne kadar kabuldeyse, karsisindakinide o kadar anlar ve o kadar empatiktir.

 

Narsist, merhamet ve acima hissini, ancak cikari varsa ve kendini övdürecek veya övecekse, gösterir.

Hayranlik ihtiyacini gidermek icin gerekiyorsa, o zaman merhamet ve acima gösteriyormus gibi yapar.

O yüzden, merhamet gösteriyorsa eger, lütfundandir(!), hissettiginden degil.

 

Narsist icin, merhamete ihtiyac duymak, zayifliktir. Bu yüzden sadece acil zamanlarinda basvurur. Hem öyle bir ikiyüzlüdür ki; baskalarina merhamet göstermekten acizken,  kendine acindirmakta cok muhtesemdir. Duygu sömürüsü yapar.

Kendi acilarini sahnede oynarken, dayanilmaz, tahammül edilmez, bir drama olarak sunar.

 

"Kendine yapilmasini istemedigin seyi, baskalarina yapma" sözü narsistler icin gecerli degildir. Bu sözü anlayamaz. Onun empati yoksullugu, gelismemis ve düsük duygusal zekasinin isaretidir.

Onun yüksek ideali: "Baskalari sana zarar vermeden, sen onlara zarar verki, maskeni görmelerini engellersin".

 

"Narsist baskasini sevemez, bu dogru. Ama ne yazikki kendisinide sevemez." Erich Fromm

 

4. Baskasini Asagilamak:

Narsistin kendisini baskalarina, devasa ve mükemmel göstermesi yetmez. Onlari yaralamasi ve asagilamasida gerekir. Cünkü, bu davranisiyla kendisince dahada büyüyecek ve mükemmellesecektir. Narsist, baskalarini asagilayarak, kendisinin üstün oldugunu zanneder. Baskasini asagilar ve ayni zamanda kendisini yüceltir. Böylece, istedigi hastalikli, tehlikeli ve karanlik karakterini elde eder. Kendi degerini yüceltmek icin, baskalarini düsürmeye calisir. Bunun icin kullandigi yollardan bazilari; suclama ataklari, mobbing, kin ve nefret kusmasi sayilabilir.

 

"Narsist biri, sevemez. Sevse bile bu yüzeysel olabilir, derinlesemez. Baskasinin hissi onu hic alakadar etmez. Sevmek hissi, baskasinida, kendiside olsa aynidir, ona cok yabancidir." Reinhard Haller


Yalancilik

Tipik narsist kaliplarindan birisi yalan söylemektir. Cocuklugundan beri, büyüklerinden sevgi görebilmek icin, ayak uydurmak zorundayim, diye ögrenmistir. Bunu, ilerdeki hayatinda da,  kendisiyle bebaber tasir. Derinlerde bir yerlerde, bu köklenmistir. Sevgi bekliyorsam, birseyleri degistirmek ve yapmak zorundayim, yoksa sevgi alamam, diye ögrenmistir.

Bundan dolayi, devasa büyüklükteki egolari, sinsilik ve hatasizliktir.

Onunla beraber yasayan kisi, zaman icinde, anlattiklarinin birbirinden farkli ve birbiriyle alakasi olmayan hikayeler oldugunu bilir. Dünyasi, her zaman icin, sahnede kalmak ve sahne isiklarinin altinda durmakla, baglantili olarak döner.

Düsünce dünyasinida bu temeller üzerine kurar.

Basit bir seyde bile, yalan söylemeye müsait bir yapisi vardir. Onun dünyasinda, kimse beklentisiz sevemez ve hatalarini karsiliksiz kabul etmez.O yüzden, her zaman sucsuz kisiyi oynar.

Normal sartlarda bu imkansizdir. Cünkü, saglikli bir insan, dünyasini yalan üzerine kurmaz ve yalan söylediginde, anlasilir.

Ama narsist, yalan söylemeyi ve hileli davranmayi, adet edindigi icin, bu konuda ustadir.

 

Cocukken ögrendigi, hayatini devam ettirmek ve kendini güvene almak icin yaptiklarini, yetiskin bir bireykende devam ettirir. Yalanlayacak, uyduracak ki, kendisini temiz, saf ve sevilmeye layik, gösterebilsin.

 

Yalanini yakaladiginizda, cok kirici tepki gösterir ve hileli cevaplar verir. Hic bir zaman yalan söyledigini itiraf etmez. Kendini temize cikarmak icin, yalanlarina ve hilelerine devam eder ve yeni hikayeler uydurur. 

Bu hikayesindede, inandirici yalanlarini ortaya cikarsaniz bile, onlarida yalanlar ve hicbirsey yokmus gibi hayatina devam eder. Ve hikayesine yön degistirip, sanki siz yalan söylemissiniz gibi, etrafa yayar.

 

Narsist, kendi elbisesinin hep temiz gözükmesi icin, gayrettedir. Cünkü, büyük egosunun, rayinda gitmesi gerekir. Rayinda gitmeyen hayat, onun icin igrenilecek bir seydir. Bu igrencligi, kimseye göstermemek icin, sürekli tetiktedir.

Artik yillardir maskeyle dolastigindan, maske giydigini bile unutmus, herseyini gercek sanmaktadir.

 

Narsistin, yalanini yakalasaniz ve ispatta etseniz, genede siz yalancisinizdir. Öyle bir oyun icindesiniz ki, her sartta sonunda kaybeden sizsinizdir.

 

Gösteri Sahnesi

Diyelim ki, yalan söyledi ve sizde bunu farkettiniz ve yüzde yüz ispatladiniz. Tabi, önce gene kendini temize cekecek ve yalanlarina devam edecektir. Ama simdiki konumuz farkli. 

Yalanini ispatladiniz desek, ne olur sizce?

Aniden parlayarak, öfkelenecek ve öfkesini, kinini igrenclikle birlestirecektir.

Ilk önce ahlaksiz sözlerle size hakaret edecek, bagirip cagirarak canavarlasacaktir.

Daha önce akliniza bile gelmeyecek seylerle size iftira atacaktir. Tebrikler.

 

Bu asamadan sonra, kendi icinde olan her seyi size maledecektir. Artik onun, gösteri sahnesi, sizsiniz.

Icindeki tüm olumsuzluklari, sizde sahneleyecektir. Icindeki olumsuzluklari kabul etseydi, sisirilmis egosu parcalanacakti. Ama parcalanmaktansa, ölmeyi tercih edeceginden dolayi, sizi sahnesi olarak kullanacaktir. Bunun ne oldugunu, daha cocukken cok iyi ögrenmisti. O yüzden kesinlikle yalanini itiraf etmeyecektir.

Cocuklugundaki kisiyi, eger sevilmiyorsa, kontrol edemeyecegine inanir. Cünkü, sevilmek icin birsey yapmasi gerekiyordur ve bu yüzden itiraf etmeyerek, bu yolu kapatir.

 Ve sira sizdedir. Bunun bedelini size ödettirir.

 

Her gelismede, size laf atar, imali sözler kullanir, suclar. Sizinle alakasi olmayan seyleri, size isnad eder. 

Bu tuzaga his düsmeyin. Ne kadar izdirap cektigimi bir ben birde Allah biliyor.

Aslinda, sucladigi kisi kendisidir. Kendisinden ve icindeki olumsuzluklardan nefret ediyor.  Bu yüzden, icindeki igrenc yönlerini, pisliklerini sana isnad eder, yalanlarini ve hatalarini sende gösterir.

Ne zaman, bu davranisini, tuzagini kavrarsan, yasadiklarini anlamlandirmak ve hazmetmek kolaylasir.

Aslinda seni kastetmiyor, kastettigi kisi kendisi.

 

Kullanmak

Kullanmak, aslinda herkeste birazcik vardir. Sevdigimiz ve sevgisine inandigimiz kisilerden bazen birseyler isteriz. Zaman zaman, bazi nedenlerden ötürü ricamiz olmustur.

Ama nasistin hayati, sirf kullanmak üzerine kurulmustur. Bazen, sevdiklerimizden bizim icin birseyleri yapmalarini istemek bize zor gelmez. Biliri ki, o kisi bizi seviyor, zamani ve imkani ölcüsünde istegimizi yerine getirmek ona yük olmayacak.

 

Narsist ise, herseyi kontrolu altinda tutmak ister. Ondan hoslanmaniz, sevmeniz ona yetmez. Herseyinizi kontrol edebilmek icin elinden geleni yapar ve kullanir. Bunu herkese uygular. Ve bunu öyle ustaca ve sinsice yapar ki, farketmezsiniz. Bu tekniklerini yazmaya kalksam, sayfalar hep onun teknigiyle dolardi.

Bu tekniklerden birini aciklamaya calisacagim. Bu yöntem psikolojide cok taninmis ve onanmistir.

 Gaslighting. Bu, dehset verici bir psikolojik iskence yöntemidir. Hedef kisi, planli olarak kullanilir ve algisina hitab edilir.

Kademeli olarak, adim adim tahrib edilerek, özgüveni yok edilmeye calisilir.

 

Gaslighting, ismini bir ingiliz tiyatro oyunundan almistir. Bu eserde, ilk defa ele alinip, islenmistir. Gaslighting in hayata gecirilme yöntemi söyledir: Hedef kisiye, zamana yayilarak, belli ölcü ve mesafelerde, tekrar tekrar varolan seyler yada olaylar, sorgulatilir.

Bu yöntemin ön sarti, hedeflenen ve hedefleyen kisiler, güven iliskisi icinde olmak zorundadir. Buradaki güven iliskisi, hedefteki kisinin narsiste güveniyor olmasidir.

 

Bunlar, cok basit, kolay seyler olabilirler. Kücük bir esyanin yerinden kaybolmasi ve hic olmayacak biryerde bulunmasi, gibi. Yada olaylar olabilir, gercekle alakasi olmayan, tamamen farkli bir versiyonu, degisik bir temsili olabilir.

Mesela; yoo ben öyle birsey kesinlikle söylemedim ki, sen öyle zannediyorsun. O olay, kesinlikle öyle olmadi, sen yanlis anlamissin. 

 

Hedefindeki kisinin söylediklerini, cimbizlayarak, yönünü degistirir. Bunlarin mantiksiz sözler oldugunu, baskalarinin bunu sacma bulacagini, ima eder. 

Eger giyiminiz narsistin istedigi gibi degilse, bunun baskalarini tarafindan hic yakistirilmadigi, sacma bir giyim tarzinin oldugunu söylediklerini, ima eder. 

Elinizin, ayaginizin dogal yapisiyla alay eder. Gecenlerde a ile konusurken, dedi ki; böyle eli ve ayagi olan kisinin, salak olduklarini ve hatta bunun bilimsel olarak ispatlandigini.....

 

Hedefledigi kisinin algisini ve gercekligini, tamamiyle reddeder. Bunu, kendine olan güvenin yikilana, kendi algilarindan süphe duyana kadar, devam ettirir.

 

Hile

Asli esinin disinda, kendine hep oyun arkadaslari ve ona hayran olan kitle bulur. Bunu, hayranliga ve övgüye olan ihtiyacini gidermek icin yapar. Aslinda normal olarak, kendi iliskisinde bunlar vardir. Ama narsist, vicdan azabi ve utanmak diye birseyi tanimadigi icin, önüne cikan herseyden ihtiyacini gidermeye calisir. 

Aldigi sevgi ona hic yetmez, hep daha fazlasini ister. Bu yüzden, yaptiginda kendisini hakli cikarir. 

Yaptiklarinin, esini nasil etkiledigi, neler hissettirdigi, hic umurunda degildir.

Onun dünyasinda, bir seyin öbür seyle alakasi yoktur. Esi, onun yalanini yakalayip, kendisine hatirlatirsa, ya gaslighting yada gösteri sahnesine dönüstürür ve tüm oyuna yeniden ve bastan baslar.

Ve bu esinin kendisini hayatindan cikarana kadar sürekli tekrarlanir. Ayni daireyi tekrar tekrar döner durursun.

 

Genellemek

Art niyetli Narsistler, düsünce tembelleridir. Kendilerine zaman ayirip, baska bakis acilarini incelemek yerine, söyledigin herseyi genellerler. Kanitlariyla anlattigin bir konuyu, ayrintilarini ciddiye almaz, geneller yada degisik bakis acisini önemsemez, veya ispatladiklarini görmemezlikten gelir. 

Mesela; daha iyi olabilirdi, neden olmasin ki, gibi.

 

Narsisti, hatasindan dolayi elestirdigin zaman, ne demek istedigini duymadan, senin alinganligina dem vuracak ve yine genelleyerek seni suclayacaktir. Zaten hic birseyden memnun olmazsin yada sen cok alingansin, gibi.

Biz gercekten alingan olabiliriz ama narsiste duyarsiz.

 

Bilincli yanlis anlama

Bilincli olarak, düsüncelerini ve hislerini sacmalik derecesinde yanlis anlar.

Farkli farkli konulardaki fikirlerin, narsistin diline düsürse, dogal olan hislerin ve deneyimlerin karakter hatasina ve mantiksizliginin kanitina dönüsecektir.

 Senin anlattigin gercek bir hikayeyi, narsist yeniden örerek, sacma ve igrenc hale getirip anlatir. Diyelim ki; bunlari farkettin ve ispatiyla önüne serdin. Bunun dogru olmadigini, yapilmamasi gerektigi, söylersin. Cevap olarak sana: Ha tamam anladim, sen simdi mükemmel bir insansin. Öylemi? Madem öyle, ben simdi kötü adam oluyorum, degilmi?

Yapmak istedigin sey, ona hislerini anlatmaktir ama o, hic alakasi olmadigi halde, konuyu tamamen baska yere götürüp, senin gücünü kirmaya, hislerinle düsüncelerin arasinda mantiksiz bagi ispatlamaya, kendini suclu hissetmen icin elinden geleni yapmaya calisir.

 

Kiskirtma ve Dedikodu

 Narsist, seni kontrol edemeyince, baskalarini sana karsi yönlendirmeye baslar. Kendisini seninle savasta sehit olmus gibi tertemiz, senideherkese düsmanmisgibi göstererek, damgalamaya calisir.

Kiskirtma kampanyasi, sana iftira atmak ve itibarini düsürmek amacli olup, hedefiyse; narsisten ayrilmaya kalkarsan, senin destek alabilecegin yollari kesmektir.

Tanidigin kisilere senin dedikodunu yapar ve amacinin senin gercek yüzünü göstermek ve seni tanimalarini saglamak ve onlari senden korumak oldugunu söyler.

 

Hatta, narsistle yasaminizi ayni cati altinda sürdürdügünüz zaman icinde, sizden habersiz, arkanizdan görüstügünüz kisilere senin dedikodunu yapar ve sen bunu,ne yazikki ancak ondan ayrildiktan kisa süre sonra duyarsin.

 

Narsist kisi, zehirlidir. Seninle ayni cati altinda yasarken, ayni yastigi baskoyarken bile, görüstügünüz insanlara senin aleyhinde konusur. Sana iftira atabilmek icin, hikayeler hazirlar, senaryolar yazar ve senin saldirganlastigindan ötürü, buna mecbur kaldigini, böyle anlatmak zorunda oldugunu söyler. 

Kendisinide fedakar bir koca ve  kurbanin gibi gösterir.Anllattigi kisilerin korkularina dikkat cekerek, derki, sizin le ilgilide bu konuda, sunlari diyordu, sizi hic sevmezdi, sizin arkanizdan sizinle ilgili hep kötü konusur ve görüsmek istemezdide, benim zorumla görüsürdü.

 

Senin bunlardan hic haberin bile olmaz. Seni, sistematik olarak, sinsice sirtindan bicaklar, dedikodunu yapar ve sana hakaretlerle söverler. Duyacagini bile bile tanidigin yerlerdeki kisilere anlatirlarki, senin saldirganlasipta onlara bulasman ve iclerinde biriktirdikleri zehirlerini kusabilmek icin.

 

Ücleme

 Üc cizgiyi yada üc tane ayni seyin birlestigi noktaya denir. 

Narsist, bu yöntemi nerdeyse hayatinin her alanina tasir. Ikinizin fikri catismasinda, sizi zayiflatmak ve gercek sorundan uzaklastirmak icin, ücüncü kisileri isin icine cekerek, sizin düsünce sisteminizi cökertmek icin, kullanir. 

 

Narsist, eski sevgilisini, ailedekileri, arkadaslarinizin fikirlerini kullanarak, size kendinizi kötü hissettirip, kiskandirmak ister. Ayrica, onlarin düsüncelerini size baski araci olarak kullanir. 

Dikkatinizi dagitarak, kendinizle mesgul olmaniz ve onun pisliklerini görmeden ve oyalanmanizi saglayarak, zaman kazanir. Bu kazancini, siz onun istedigi gibi biri olana kadar sürdürür.

O kadar ileriye gider ki; siz kendinizden süphe duymaya baslarsiniz.

Gercek su ki, narsist yalanlari sana gercekleri haber veriyormus gibi anlatir. Mesela görüstügünüz bir kisinin agzindan, sende sevmedigi seyin yorumunu, kendi istedigi yönden anlatir. Diyelimki, siz uzun etek seviyorsunuz ve narsist sevmiyor. Derki, gecen su isimli kisiyi gördüm konusuyorduk, ne dese? Senin giydigin etegin sana asla uymadigini ve senin tarzina bunun hic yakismadigini söyledi. Ama bunu senden cekindigi icin söylemiyormus. Sana duyurmami istemedi, ama ben senin bilmeni istiyorum. Sen bildigini caktirma, adama ayip olmasin, gibi.

Sonralari ögrendim ki, o kisiyede benim onun hakkinda öyle seyler söyledigimi, anlatmis ve aramizda kalsin, bana cok kizar ve seni rezil eder, demis.

 

Narsist, bu konuda herkesle ayni oyunu oynar. Bugün seninle yapiyorsa eger, bilki ayni zaman diliminde, öbürleriylede seni cekistiriyordur.

 

 Art Niyet, Saka olur

Narsist, art niyetini senin üzerinden  anlatir ve senin bozuldugunu görürse, sakaydi der. 

Bir konuda seni kizdirdiginda, rahat, sakin ve sogukkanli bir sekilde seninle ilgili bir konuda alay eder. Senin gösterdigin tepkiye görede, hic sakadan anlamiyorsun yada hic mizah duygun yok, diye damgalar.

Bunun üzerine, ya asagilayarak siritir yada sadist bakisiyla sizi yargilar.

Vahsi bir hayvanin aviyla oynamasi gibi, bundan zevk alir.

 

Önce yaralar, ve sonra bu isten siyrilmak icin, hepsi sakaydi diyerek konuyu kapatir.

Senin aklini bulandirmak icin bir yol bu. Kendi art niyetini kapatmak icin bir taktik. Kendi zulmünü saklamak icin bir metot.

Asil amaci, senin kizginligina sebep olan davranisini anlamis oldugundur. Sirf senin anladigin seyden seni koparmak ve seni baska yöne cekmek icin kullaniyordur.

 

Mahcup etme

Utanmadinmi sen, utanmalisin, narsistin en sevdigi sözcüklerdendir.

Kendinizle gurur duyacaginiz birseyi yaptiniz ve seviniyorsunuz. Aniden bir kükreme sesiyle soka girersiniz. Utanmadinmi sen? El ne der sana?

 

Bir seye cesaret edip adim attiysaniz, bu adiminiz sizi sevindirecekse eger narsistin öfkesini uyandirir. Bu cesaretinizin kirilmasi gerekir ki, gurur yapmayasiniz. Bu yüzden; utanmiyormusun, bu yastan sonra okumaya? Utanmiyormusun, almanca ögrenmeye? Utanmiyormusun cocuklarinla top oynamaya? 

Kendini güvenini kirar ve gururunuzun icine eder.

 

Kontrol Etme

Narsist, düsünebileceginiz her konuda sizi kontrol eder. Attigin her adimi ayrintilariyla bilmek ister. Sosyal hayatinizdan izole edilirsiniz, alis verisiniz kontrol edilir, kiminle ne kadar konustugunuz, yolda kimi gördügünüz, hangi konuda konustugunuz, kime selam  verdiniz, hepsini bikmadan sorar.

En acisida, hislerinizi bile kontrol etmeye kalkar.

 

Havadan nem kapmalar, yoktan sebepleri öne sürerek atesli kavgalara girmek, bir süre sonra sizi dengesiz, tutarsizliga götürür. Bu yüzden, önemsiz konularda sürekli baska görüslerle karsiniza cikar ve ordan cikardigi özetle, bayagilasarak, basma kalip öfkeler savurur. Kontrollerini kaybetmeye baslayinca, duygusal yönden kendilerini geri cekerler. 

Bundan dolayi, gercek kimligi ve uydurdugu dünya arasinda sIkIsIr kalir ve size kesinlikle psikolojikmen rahat vermez, güvende hissettirmezler. Cünkü, rahat olursan onu tanirsin, gercekleri görmeye baslar ve kendini gelistirirsin.

 

Ne kadar kendini güvende hissedersen, o kadar gözün acilacak ve ne kadar az psikolojik baski görürsen, o kadar gercekleri göreceksin. O yüzden senin duygularina hic rahat vermez. 

Sürekli uyguladigi manevi baski, kendine olan güvenini asindiracak ve ögrenecegin ve ona karsi gelecegin her imkani elinden alacak.

Tabi, sürekli manevi baski hissetmezsen, hayatini kendin kontrol edeceksin ve bu onun sonu olacaktir.