Narsistin Korkulari -7-

5. Basarisizlik

Basarisizlik, narsist icin dehsetli ve korkunc bir senaryodur. Kendisine gelecek olan tüm tehditleri ve ona bagli olarak olusacak her türlü yenilgiyi engellemek icin, elinden geleni yapar. Cünkü, narsist kendi degerini, basardiklarina göre ölcer.
Üst düzey pozisyon, yüksek makam, baskalarinin onu takip etmesi, örnek almasi, onu önde görmesi, gücünün coklugu, kendisini degerli hissettirir.

Bu yüzden hatasini itiraf etmez. Narsist, her sartta ve kosulda, en iyisi olmak ister. Ondan dolayi, en kücük bir hata bile kabul edemez.
Kendisi disinda herkes hata yapabilir, ancak o kesinlikle hata yapmaz. Buna cevresindeki herkesin böyle inanamasini ister.

Kaybetme ve basarisiz olma korkusundan dolayi, kendi sahasindaki rakiplerini ve düsmanlarini tüm gücüyle ve her alanda kontrolu altina almasi gerektigine inanir. Ona göre, kendisi disindaki herkes onu tehdit eder.

Bu yüzden, baskasinin kendisinden daha iyi olmasina katlanamaz. Eger, baska biri ondan daha iyi ise, onun tüm zayifliklarini görecek ve ortaya cikardiktan sonra, onu rezil edecektir.
Bundan dolayi, rakiplerini gözünün önünden ayirmaz ve her adimini kontrol eder. Bir narsist, dogustan entrikacidir, onu ögrenmesi gerekmez. Onun icin entrika demek, hayatta kalma mücadelesidir.

Basarisiz olursa, iyilik pozisyonunu kaybettigini, makamini ve yetkisini yitirdigini zanneder ve simdiye kadar yalanlariyla ördügü kaleleri yikilmasin diye mücadelesini her yoldan sürdürür.
Basarisiz oldugunda, bütün itibarini kaybetmis ve baskalarinin gözünde bitmis biri olarak algilanacagini zannettiginden, her zaman ve her sartta basarili ve mükemmel olarak kalmak icin caba gösterir.
-son-

Narsistin Korkulari -6-

4. Elestiri

Adil yada haksiz olsun, narsist icin farketmez, her elestiri, katlanamayacagi bir sarsintidir ve bunun etkisini yasadigi sürece üzerinde tasir. Elestiri onu, dogruca korkusuna götürür ve ona dokunmak zorunda kalir. Korkusu ona, kendisinin zannettigi kadar özel ve büyük, sundugu kadarda iyi biri olmadigini gösterir. O an, zannettigi kimligi, kisiligi erir ve yok olur gider.
Bunlari yasamamak icin, kendisine kücük bir hatasinin söylenmesini bile kaldiramaz.

Elestiriyi, yardimci bir uyari yada iyi niyetli bir tavsiye olarak kabul edemez. Kendisini degersiz hissettiren, cok derinlerde köklesmis olan güvensizligi yüzünden, cevresindekileri sürekli damgalayarak korku salar. Bu yüzden ufak bir elestiride olsa, daima kendisini savunur. Elestirenlere, yilani yavru iken ezmek gerekir inanciyla, kök söktürecek sekilde saldirir.
Onun acisindan elestirenler olumsuz kisilerdir. Her kötülügün, her olumsuzlugun, her türlü yaralayici kisilerin uzaklastirilmasi veya gerekirse yok edilmesi gerekmektedir.
Oda kendisince gerekli olani, elestireni ezer.

Narsistin Korkulari -5-

3. Yalnizlik

Narsist, bagliligi reddettigi kadar, cevresinde onu övecek insanlar olsun ve ona bagimli kalsinlar ister. Övülmeyi cok sevdigi icin, baglanmaktan korkar ama herkesin ona baglanmasi icin yada bagimli olmasi icin gayret eder.
Cünkü, disardan gelecek olumlu enerjiye bagimlidir.  Cevresinden onay gelmesini, disardan sevgi ve övgü almayi  ve dikkat cekmeyi ister. Bunlar yoksa, narsistte yok olur. Bütün davranislari ve buna bagli olarak beklentisi de, budur.

Bu yüzden uzun süre yalniz kalamaz.
Dikkatleri üzerinde toplamak ve bununla gelecek olan maneviyata ve maddiyata sahip olabilmek icin, sürekli etrafinda birileri olsun ve onlarin enerjileri kendisine aksin, duygulari ona gelsin ister.
Bir narsist kendisine gereken gidayi alabilmek icin, her zaman kullanabilecegi birini secer.
Bunun icin, ayni oyununu tekrar tekrar sahneye koyar, oynar. Bu oyunda, sadece karsisindaki oyuncular degisir.

Cevresindekiler, ona artik katlamayacaklarini anlayip uzaklasirlarsa, cok sessizlesir ve kendisini yalniz hisseder. Cübkü; etrafinda serefine icen kimsesi kalmayinca, kendi özüne ve icindeki bosluga temas eder.
Narsist, bunu önlemek icin her seyi dener.
Hic bir zaman, kendisiyle basbasa kalmayi göze almaz. Cünkü; yalniz kaldiginda kendi gercekleriyle yüzlesmek zorunda kalacaktir. Bu yüzlesme narsist icin; can sIkIntisi, huysuzluk, kararsizlik, öfke, haset, depresyon demektir.

Narsistin Korkulari -4-

 

2. Baglilik

 

Narsistler, baskalarina baglanmaktan cok korkarlar.

Kendisinin bagimsiz olmaya cok ihtiyaci vardir. Her halukarda özerk kalmak isterler. O yüzden hayatinin her alaninda lider olmak icin ugrasirlar. Gercek yüzünü kimseye hissettirmeden yasamak icin buna ihtiyaci vardir.

Eger is hayatinda yada hayatinin her hangi bir alaninda alt kadroda kalmak zorundaysa, ayricalikli, imtiyaz hakkinin oldugu ve yeterli yetkinin elinde oldugu sürece, buna razi olurlar. Kararlarini kendisi aldigi sürece sorun cikarmaz.

 

Ne kadar cevresindekileri kendisine bagimli kilmayi calisiyorsa, bir o kadarda kendi bagimsizligini elinde tutmak icin cabalar. Baskasinin ipi onun elinde olmalidir, onunkisi baskasinda degil.

Bir baskasina bagli olmak demek, kendisinin zayif olmasi demektir. Yetersizligi ve  yardim almaya mecbur kalmasi demektir. Gururunu ve övünmesini, herseyimi kendim yapiyorum ve kimseye ihtiyacim yok düsüncesiyle olusturur. Bu yüzden, bir grup icinde yeralmaz.

 

Eger narsist, alt kademelerde calismaya mecbur kalirsa, bu onun icin iskence olur. Kendisi disinda birisinin kararina uymak zorunda kalmasi, yetkilerinin sInIrli olmasi demek, onun icin özürlü olmakla esittir. Böyle bir durum icindeyse, üzüntüsünü azaltmak icin, cok cabuk depresyona girebilir yada madde bagimlisi olabilir.

 

Baglanmamak, yani bagimsiz kalmak, kendi degerini düzenleyebilmesi ve koruyabilmesi icin hayati önem tasir. Bu yüzden bagimsiz kalabilmek icin her yolu dener. Cünkü, bagimlilik, degersizlik ve gereksizlik anlamina gelir.

 

Kendisine bagli olanlarin ondan kopmasi yada ayrilmasi da onun tarafindan, degersizlik ve gereksizlik olarak yorumlanir.


Narsistin Korkulari -3-

1. Yakinlik

Narsisti, en büyük korkusundan biri, insanlarla duygusal yakinlik kurmaktir.
Birine asik oldugunu söylüyorsa, en cok korktugu sey,  ona baglanmaktir.
Narsist, bglanirsa, özgürlügünü kaybedecegini ve baglandigi kisiye ayak uydurmasi gerektigini düsünerek, cok korkar. Cünkü, hic kimseye baglanmadan hep özgür olmasi gerektigine inanir. Bu yüzden onlarla beraberligi saglikli sürdürmek cok zor, hatta imkansizdir.

Duygularin dünyasi narsist icin, cok esrarengiz, anlasilmaz ve tehlikelidir. Duygularla hic basedemezler. Bu yüzden duygusallikta cileden cikmamak icin, hep yüzeysel kalir ve derinlere inemez.
Ve bu yüzden baskalarina hic güvenmez. Tesadüfende olsa, hislerini gösteremez ve otantikligini gösteremez.
Duygusal dünya onun  hic tanmadigi bir imparatorluktur. Tanimadigi yerde sasirir ve yolunu kaybeder.
En iyisi, duygularini kapatir ve kolay yoldan gider. O dünyaya hic ugramaz.

Ama suda var ki, bunu cok iyi becerir. Duygularla ilgili her konuyu, teorik olarak cok güzel anlatir ve duygularla ilgili görebildigi her seyi zihnine kaydeder. Ne yazikki, gercekten hissedemez.

Yakinlik kurmak istemeyisinin baska bir sebebide, kamuflajdir. Birine yakinlasirsa, sakladiklari gözükebilir. Ve yakinlik kurdugu kisiyle ayni cati altinda veya uzun zaman gecirirse, kendisini korumak icin kurdugu duvarlarini, kalelerini savunamaz ve saklayamaz.
Birinin kendisine yaklasmasina  ne kadar izin verirse, zayifliklari o kadar cok ortaya cikacaktir.
Bu yüzden, ne kadar duygusal gözükürse gözüksün, hep belli bir mesafeyi korur. Böylece, kendisinide koruma altina almistir.

Gercek hisler, ancak ve yalnizca güven ve yakinlikla ortaya cikar, büyür ve köklesir.
Bu yüzden, duygularin ifadesi narsist icin, zayifliktir.

Narsistin Korkulari -2-

Narsist, yakinliklar kurmaktan sakinir. Birine baglanmaktan, yalnizliktan, elestiriden ve basarisizliktan cok korkar.
Bunlara katlanamaz ve bu duygulariyla basedemez.
Eger, birine yakinlasirsa, baglanirsa, yalnizsa, elestiriliyorsa ve basarisiz olmussa, bunlara katlanamaz, dayanilmaz aci ceker. Kendini bunlardan cekip cikaramaz ve mutsuz olur, öfkelenir.
Bundan dolayi,  o büyük egosu sarsilir. Bu tehlikeli durumlari yasamamak icin enerjisini, korkularini saklamakta kullanir. Böylece kendisini depresyona girmekten ve yasam gücünü kaybetmekten korumus olur.

 


Narsistin Korkulari -1-

Narsist ve korku, ilk bakista hic alakasi yok diye düsünülür. Narsist kendini hep güclü, yenilmez, zayifliklari olmayan ve herseye verebilecegi bir cevabi olan kisiymis gibi göstersede, enerjisinin büyük kismini korkularini saklamak icin kullanir. Narsisti narsist yapan korkularidir.


Asagilayan ve Horgören Ses Tonu

Narsist, asagilamayi ve damgalamayi kendisine adet edinir ve ses tonuylada bunu sana duyurur. Igneleyen sözleriyle, seni cileden cikartir ve tepki gösterdiginde, alingan olursun.

Seninle; kedinin fareyle oynadigi gibi, oynar, kendi kendinden süphelenmeye baslarsin. Süphelenince, dikktli sekilde hislere odaklanir ve ihtiyatli davranirsin. Düsüncelerini ve görüsünü indirgeyerek aciklamaya baslarsin. Narsistin ekmegine bal sürersin. Cünkü, artik isi iyice kolaylasmis ve seni susturmak icin caba göstermesi gerekmiyordur. Sen kendi kendini susturursun.