· 

Narsistin Kurbani Tacizi Neden Farketmez -3-

Travma Hatiralarim -26-

Narsistin Kurbani Tacizi Neden Farketmez -3-


Narsistik tacize maruz kalanlar üzerinde yapilan incelemelerde, genellikle kurbanlarin ayrilik döneminde yasadiklarinin, o zamana kadar yasadiklarindan en siddetlisi oldugunu dile getirmislerdir. Bunun daha önce cesitli formda ve derecede isaretleri oldugu halde, kendilerinin buna kesinlikle hazir olmadiklarini söylemislerdir.
Cok sasirtici olan sey, aslinda kurbanlarin narsisti tahmin etmeleri gerekirken, ondan gelecek olan tehlikeyi kestirememeleridir. Cünkü; narsistle olan iliskilerinde evde ve disariya farkli iki yüzü oldugunu, gerektiginde degistirdigi maskeleri oldugunu kurbanlari hem sahit olduklarindan ve hemde aci ile ögrenmek zorunda kaldiklarindan zaten biliyorlardi.
Narsistle yasayanlarin cogu, iliskilerinin sonunda bedensel siddette yasamislardir. Bundan öncede cok defa soka girdikleri halde bedensel siddetttede soka girdikleri ve o ana kadar yasadiklarini kapattiklari gözlenmistir. Hatta yasadiklari aciyi unutanlar bile vardir.
Bu onlar icin; cok aci bir yalnizligin kIsIr döngüsüdür. Bu yüzden narsistle iliskileri bedensel siddetle yada tehlikeli sekilde sonlanir. 
Narsistle yasanan bu kIsIr sürecte baska bir aci yön de; kurbanin böyle davranmakla narsistin isini kolaylastirmasidir. 
Kurbanlar genellikle narsistin davranisini degerlendirirken; ailevi nedenleri, zorlu sorumluluklari sebep göstererek, her gün olmuyor ya; yada bu farkli bir durum gibi, gercek sebepleri gözardi ederler. Yada bir anlamda özür olarak, narsistin hasta olabilecegini, akli dengesinin yerinde olmadigi icin yapabilir gibi degerlendirirler.
Cogunlukla yasadiklarinin, psikolojik siddetiin, manevi tacizin ve sahtekarliklarin sebebi olarak kendilerini suclu hissederler.
Cünkü; bu siddete maruz kalmadan önce beyinleri narsist tarafindan yikanir. Öyle bir tuzaga düserler ki; kendileri bile yasadiklarinin gercekten kendisi disinda bir sebepten oldugunun farkina varamazlar.
Cünkü narsist, kurbanina iskence uygulamadan önce, kendisinin bu iskenceyi hakettiine inandirir. Kurban kendisini suclu görür ve bunlari sucunun karsiligi olarak, düsünür. 
"Sen bunu yapmaya zorladin." Yada "Bana baska yol birakmadin" veya "sen beni yalan söylemeye yönelttin, sahtekarliga ittin ........." gibi.
Hatta cogu zaman kurbanlar; sanki bu yasadiklarini narsiste olan sevgisinden ötürü (narsistin uzun zaman önce baslattigi ve kurbanini ikna ettigi bir konudan ötürü) bitiremediklerini zannederler.
Kurban; kendi özgürlügünü kendisi bilincsizce engeller.
Sanki ikisinin arasindaki sevgiden sadece kendisi sorumluymus gibi, iliskisini devam ettirmek icin canini disine takarak, tehlikeyi göze alarak narsistle yasamaya devam eder.
Bu inanciyla, yasadigi gerceklerin "hayali bir algisini" yasatir. Bu hayali algi, kuruntuya dönüserek normal birisini zamanla delirme asamasina getirir.
Gerceklerin hayali algilanmasi ve sevginin yadsimasi cogunlukla narsistin, kurbanin bakisini baska yöne cekmek ve kendisinin alcak dünyasinin farkedilmemesi icin uyguladigi, bilincli bir yönlerdirme programidir. 
Gercekte narsist, herseyini kaybetmistir. 
Onun icin kendisine sevgi adi altinda yalanci bir dünya kurmustur. Kurbanininda orda yasamasi ve bu dünyada kalmasi icin gayret ediyordur.


-son-